top of page
AZ Oudenaarde
Orthopedie Oudenaarde logo.jpg
InstagramZW_edited.png

Slijmbeursontsteking

Zoals ook op andere plaatsen in het lichaam (voor de knieschijf of in de schouder) komt ook in de elleboog een slijmbeurs of bursa voor. In de elleboog bevindt deze zich onderhuids op het puntje van de elleboog: het olecranon. Bij een ontsteking van deze slijmbeurs spreken we dan ook van een 'bursitis olecrani'.

Olecranon-Bursitis.jpg

Aandoeningen van de bursa olecrani

De bursa olecrani is dus een normale structuur die ervoor zorgt dat de huid vlot glijdt over het harde bot van het olecranon. In rustige toestand is ze eigenlijk niet apart te voelen omdat de wanden van dit slijmzakje dan heel dun zijn. Geraakt de slijmbeurs toch geïrriteerd, dan verdikt de wand heel sterk en vult het zakje zich ook met vocht. Op deze manier ontstaat dan ook een forse zwelling op de elleboog die wel eens erg pijnlijk kan zijn. Er zijn 3 oorzaken voor het optreden van zo'n ontsteking:

- Er is een chronische irritatie van de bursa. Dit komt zowat steeds voor bij mensen die beroepsmatig zeer regelmatig op de elleboog steunen, zoals wanneer men veel op de computer werkt.

- Er is een trauma geweest met een forse kneuzing of breuk van het olecranon. In dat geval kan de bursa snel opzwellen, doch dit kan soms ook enige tijd nadien pas opkomen.

- er is een bacteriële infectie. In dit geval is er een duidelijke rode verkleuring van de huid rond de elleboog. Regelmatig kan men ook een wondje vinden ergens in de onderarm of in de hand. Via dit wondje kunnen de bacteriën binnendringen en zich vestigen in de slijmbeurs.

​

Verloop

Eénmaal de bursa fors opgezet is, blijft deze al snel enkele dagen tot weken dik en pijnlijk. De zwelling kan zich nog uitbreiden naar de voorarm toe.

Het vocht uit de elleboog trekken heeft meestal weinig zin gezien er dan een nieuwe opening wordt gemaakt langswaar bacteriën kunnen binnendringen.  Bovendien maakt de bursa snel nieuw vocht aan, waardoor de zwelling snel terug komt. Cortisone inpuiten brengt ook risico's mee omdat het het afweersysteem verzwakt. Bovendien leidt het vaak niet tot een vermindering van de vochtproductie.

De bursa maakt ook vooral vocht aan wanneer men veel met de elleboog blijft plooien en strekken. Daarom is het nuttig de elleboog rust te geven en de arm in een draagverband te houden. Ook kan men regelmatig ijs opleggen en een pijnstiller nemen.

​

In het geval van een infectie tekent men best de roodheid af op de huid. Zo kan men zien of de volgende dag de roodheid nog is uitgebreid of afgenomen. Hier dient men steeds antibiotica in te nemen om de infectie af te koelen. Met deze behandeling zouden de roodheid en zwelling binnen de 48 uur moeten verbeteren. De roodheid verdwijnt dan meestal helemaal na een 2-3tal weken.

Ook in alle andere oorzaken van slijmbeursontsteking zal de zwelling nog maanden aanhouden en gestaag verkleinen. Ook de gevoeligheid over de elleboog zorgt ervoor dat men zelfs 3-6 maanden niet kan leunen op deze plek. Voor computerwerk blijft het dan aangewezen niet rechtstreeks met de elleboog op de tafel te steunen.

​

Soms keert de infectie terug na het stoppen van de antibiotherapie of zwelt de bursa terug op zonder aanleiding. In dat geval kan ze heelkundig weggenomen worden.

Deze ingreep kan onder plaatselijke of algemene verdoving in dagopname gebeuren. Nadien wordt wel steeds een spalk aangelegd gedurende 2 weken om de wonde rustig te laten genezen. Uiteraard steunt men best niet op de elleboog tijdens het genezingsproces.

Wanneer men uiteindelijk weer normaal met de elleboog kan bewegen, ontstaat een nieuwe, gezonde slijmbeurs. Dat komt omdat deze structuur automatisch gevormd wordt wanneer de huid over het bot beweegt. Theoretisch kan ook deze nieuwe slijmbeurs ontsteken na een nieuw trauma, doch dit is zeldzaam.

​

​

bottom of page